Fajne zadanko
Sanitariusz: Dane jest równanie x2 + bx + c = 0 z niewiadomą x. Wyznacz wartość b ortaz c tak, aby były one
rozwiązaniami danego równania.
x1+x2= −b
x1x2= c
Co teraz? xD
15 kwi 14:27
Trivial:
Z treści zadania x1 = b oraz x2 = c.
15 kwi 14:44
Sanitariusz: Możesz jaśniej? Nie mam pojęcia skąd się to wzięło
15 kwi 14:46
Aga1.: x1=b i x2=c
b+c=−b
b*c=c
15 kwi 14:48
Trivial:
"Wyznacz wartość b oraz c tak, aby były one rozwiązaniami danego równania."
A rozwiązania równania kwadratowego to x
1 i x
2.
Jaśniej się chyba nie da.
15 kwi 14:48
Sanitariusz: No tak. Wiem że x1 i x2 to rozwiązania tego równania, tylko nie wiem skąd wzięło się to, że
rozwiązaniami są akurat liczby b i c.
b+c=−b
b*c=c
Nie mam pojęcia co to oznacza, wiem tylko że to z wzorów Vieta
15 kwi 14:51
Trivial:
Przeczytaj dokładnie "Wyznacz wartość b oraz c tak, aby były one rozwiązaniami danego
równania." Jak myślisz, do czego odnosi się 'aby były
one ...'?
15 kwi 14:53
Sanitariusz: Bo jeśli np. za b podstawię 2, a za c 3; to delta będzie mniejsza od zera
15 kwi 14:53
Sanitariusz: O LOL

Ale ze mnie tempak...

Dzięki wielkie
15 kwi 14:55
abram93: Δ>0 ?
15 kwi 14:55