trygonometria
eva: Mam zadanie z trygonometrii, które brzmi tak: rozwiąż trójkąt prostokątny ABC, mając dane: a)
α=45 stopni, c=8, jak to rozwiązać? skąd mam wiedzieć czy kąt α jest cosinusem, sinusem,
cotangensem czy tangensem? Bo nie mogę do tego dojść

(
15 kwi 14:22
eva: Błagam, proszę o pomoc...Mam jutro poprawę z trygonometrii.
15 kwi 14:24
think:

eva, musisz wziąć sinus i cosinus aby obliczyć przyprostokątne. Przy czym można zauważyć, ze
skoro tam jest 45
o to drugi kąt jest taki sam i jest to trójkąt prostokątny równoramienny.
Czyli tak jakby tylko dwa boki kwadratu i jego przekątna.
15 kwi 14:29
eva: W takim razie jeśli cosα i sinα z 45 stopni wychodzi
√22, a z definicji wychodzi
sinα=
ac cosα=
bc, to dlaczego z danych wynika, że c=8, jak z definicji c=2

?
15 kwi 14:56
think: eva

nic takiego nie wynika
sinx określa stosunek jednego boku do drugiego
a zatem
15 kwi 14:59
think: może aby Ci to lepiej zobrazować:
| √2 | | 2√2 | | 3√2 | | 4√2 | | 5√2 | | −√2 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| zmieniają |
| 2 | | 4 | | 6 | | 8 | | 10 | | −2 | |
się liczby, znaki, ale po sprowadzeniu do najprostszej postaci i tak wyjdzie to samo. Chodzi o
to, że ten kąt, zapewnia że stosunek długości odpowiednich boków zachowuje tą proporcję i z
tej własności obliczamy długości tych boków.
15 kwi 15:02
eva: Czyli a=8√22?
15 kwi 15:02
eva: W takim razie jak rozwiązać zadanie tego samego typu z innym danym np. β=30 stopni, a=2√3?
15 kwi 15:05
think: | | 8√2 | |
tak a = |
| = 4√2 pamiętaj, że należy zapisać wynik zawsze w najprostszej postaci |
| | 2 | |
15 kwi 15:12
think:

eva i jedna spawa techniczna, położenie boków i kątów nie jest przypadkowe, kąt α leży
naprzeciwko boku a, kąt β naprzeciwko boku b.
spróbuj sama to obliczyć, a ja powiem Ci czy masz dobrze.
15 kwi 15:15
eva: A więc rozwiązałam to tak:
a=2√3
sin z 60 stopni=√33
sinα=ac
ac=√33
2√3c=√33
po wyliczeniu wyszło mi, że c=6
a więc sin z 30 stopni to=12
sinβ=bc
a więc:
bc=12
po obliczeniu b=3
15 kwi 15:25
think: 
wszystko gra
15 kwi 15:44
eva: według odpowiedzi wychodzi, że c=4, a b=2, jak to możliwe? masakra, ja już wariuje z tą matmą,
mam łzy w oczach normalnie...
15 kwi 15:47
think: ajj
| | √3 | | √3 | |
sin60o = |
| a Ty napisałaś |
| |
| | 2 | | 3 | |
15 kwi 16:01
think: teraz wyjdzie już dobrze

nie wariuj bo to w niczym nie pomaga
15 kwi 16:01
eva: Racja, czyli pomyliłam się..Jejku, dziękuje za pomoc i dodanie otuchy!
15 kwi 16:05
think: eva, a ja napisałam, że dobrze, więc jak widzisz każdemu się zdarza

widzę że załapałaś więc
będzie dobrze
15 kwi 16:08