zadania maturalne
ali93: mam dwa zadania maturalne − prosze o pomoc!
1)okrąg o środku w pkt S=(3,7) jest styczny do prostej o równaniu y=2x−3. Oblicz współrzędne
pkt styczności
tu nie wiem jak zacząć
2) pewien turysta pokonał trasę 112km, przechodząc każdego dnia tę samą liczbę km. Gdyby mógł
przeznaczyć na wędrówkę o 3 dni więcej, to w ciągu każdego dnia mógłby przechodzić o 12 km
mniej. Oblicz ile km dziennie przechodził ten turysta.
112km − cała trasa
x − ilość dni wędrówki
y − ilość pokonywanych km na jeden dzień
układ równań:
(x+3)(y−12) = 112
−3y
2−36y+336 = 0
−y
2−12y+112=0
Δ=144+448=592
√Δ≈24,3
czy to jest w ogóle na tym etapie dobrze?