Kombinatoryka. Możliwości w dużym lotku. Wybieranie uczniów do apelu.
Paweł: Kombinatoryka. Możliwości w dużym lotku. Wybieranie uczniów do apelu. Ustawianie kolejności.
Witam.
Mam problem z trzema typami zadań, w zasadzie to z dwoma, bo to z dużym lotkiem i wybieraniem
uczniów do apelu robi się podobnie.
Zad. 1.
Ile jest możliwości wypełnienia kuponu w dużym lotku (skreślić 6 liczb z 49)
No i ja to chciałem zrobić z reguły mnożenia.
To liczę |Ω|=49*48*47*46*45*44 no i wychodzi spora liczba. A w rozwiązaniu mam, że trzeba
podzielić na 6!. Dlaczego mam to dzielić na 6 silnia? Dlaczego w innych zadaniach nie muszę, a
tu akurat muszę? Jak wiedzieć, kiedy dzielić przez jakąś silnię, a kiedy nie trzeba?
Zad. 2.
Na ile sposobów można wybrać 5 uczniów do apelu spośród grupy 15 uczniów.
I tu też bym zrobił tak |Ω|=15*14*13*12*11 ale znowu trzeba dzielić na silnię 5. Dlaczego?
Zad. 3.
Na konferencji zaplanowana wystąpienia pięciu specjalistów: biologa, genetyka, ekologa,
prawnika i etyka. Na ile sposobów można zaplanować kolejność ich występowania, jeśli:
a)bezpośrednio po prawniku wystąpi etyk,
b)prawnik i genetyk nie powinni mówić jeden po drugim.
I ja to liczę tak:
Rozrysowuję to sobie na kartce
a) PE___ v
PE___ v __

E
v ___

E
no to wykorzystałem po 2 możliwości w każdym, także zostają 3
czyli tam gdzie puste miejsca to możliwości 3, 2, 1
No to z reguły mnożenia:
|Ω|= 1*1*3*2*1+ 3*1*1*2*1+3*2*1*1*1+3*2*1*1*1= 6+6+6+6= 24
No to tutaj mi chyba wyszło dobrze, ale w b) średnio rozumiem
b) P
G__ v P__G
v P___G v
PG v
P__G v __
G
i prawnik z genetykiem mogą się zamienić miejscami, więc każdy wynik razy 2
a więc:
2*3*2+2*3*2+2*3*2+2*3*2+2*3*2+2*3*2=12+12+12+12+12+12=72
O, chyba dobrze.
Jak tutaj rozpisałem to jakby prościej, bo wszystko po kolei.
Może na sprawdzianie też tak na spokojnie porozpisuję, hmm...
No cóż, proszę o wytłumaczenie 1 i 2 i napisanie coś na temat zadania trzeciego.
15 kwi 14:00
Paweł: Nie miało być tych emotikonek, przepraszam za nie.
15 kwi 14:01
Aga1.: Jeśli znasz Wzór na kombinację to sprawa jest prosta.
| | | | 49! | | 44*45*46*47*48*49 | |
1) | = |
| = |
| = |
| | | 6!(49−6)! | | 6! | |
wychodzi coś około 13mln,jak dobrze pamiętam.
15 kwi 14:06
Aga1.: W Twoim zapisie kolejność jest ważna, a tak naprawdę przy losowaniu liczb w toto lotka,
losowaniu kart z talii czy wyborze delegacji kolejność nie jest istotna, stąd liczysz ile masz
czynników w liczniku np.5, to dzielisz przez 5!.
15 kwi 14:24
Paweł:

Tego jeszcze nie mieliśmy.
Robimy jakieś kwadraty i tam wpisujemy.
I tak 6 kwadratów i do 44.
Po prostu dlaczego trzeba przez silnię 6 podzielić?
15 kwi 14:24
Paweł: W takim zadaniu nie muszę dzielić przez silnię:
'Test zawiera 8 pytań. Jedno jest łatwe, jedno trudne. Na ile sposobów można ponumerować
pytania jeśli kolejność może być dowolna.
Tutaj liczę 8! i tyle. Nie muszę niczego dzielić.
A tutaj też kolejność chyba nie jest ważna.
15 kwi 14:27
Paweł: To jak to będzie?
15 kwi 17:42