RÓWNANIE
AGATA: Rozwiąz równanie x2(x−1)=7x(1−x)
tak zaczęlam:
x3−x2=7x−7x2
x3−x2−7x+7x2
i nie wiem co dalej...
15 kwi 13:56
Eta:
x2(x−1)= −7x(x−1)
x2(x−1)+7x(x−1)=0
(x−1)*(x2+7x)=0
(x−1)*x(x+7)=0
dokończ..........
15 kwi 14:01
Aga1.:
Uporządkuj , wyłącz x przed nawias i do nawiasu zastosuj Δ.
Ja zrobiłam tak
x2(x−1)−7x(1−x)=0
x2(x−1)+7x(x−1)=0
(x2+7x)(x−1)=0
x(x+7)(x−1)=0
x=0 lub x=−7lub x=1
15 kwi 14:01
AGATA: x2(x−1)+7x(x−1)=0 skad nam sie bierze tutaj zank +
15 kwi 14:06
AGATA: znak*
15 kwi 14:07
asdf: a co się robi jak się zmienia strone?
15 kwi 14:09
AGATA: wiem ze sie zmienia znak tylko ze juz wczesniej zostalo zamienione stronamix2(x−1)−7x(1−x)=0
x2(x−1)+7x(x−1)=0
15 kwi 14:09
Aga1.: −7x(x−1)=−7x*(−1)(−x+1)=7x(1−x)=+7x(x−1)
−1 wyłączone przed nawias
15 kwi 14:10
Ajtek: x2(x−1)−7x(1−x)=0
x2(x−1)−7x*{−(x−1)}
15 kwi 14:11
Ajtek: Minus przed nawias wyciągnięty.
15 kwi 14:12
asdf: 7x(1 − x) = −7x(x − 1)
i teraz Eta przeniosła i z tąd się wziął plus
15 kwi 14:13
AGATA: dziekuje juz teraz rozumiem
15 kwi 14:14