rozkładanie wielomianu na czynniki
doodle: Do sprawdzenia rozkłądanie wielomianu na czynniki
mam wielomian x2 − (9x + 6x + 1)
= x2 − (3x+1)2 = [x−(3x+1][x+(3x+1)] = (−2x−1)(4x+1) ...= −2(x+1/2) * 4(x+1/4) = −8
(x+1/2)(x+1/4)
gut?
15 kwi 13:50
doodle: −3x3 + 4x2 + 6x −8 = −3x3 +6x +4x2 − 8 = −3x(x2 − 2) + 4 (x2 −2) = (−3x +4)(x2−2) =
(−3x + 4)(x−√2)(x+√2) = −3(x+113)(x−√2)(x+√2)
gut?
15 kwi 13:57
Eta:
No gut

można było zostawić tak: −(4x+1)(2x+1)
15 kwi 13:58
doodle: dziękuję

, wydawalo mi się że mają być pierwiastki dobrze widoczne
15 kwi 14:01