AS: Sposób 1
Stronami dodać a potem odjąć równania
x
2 + x*y + y
2 + x
2 − x*y + y
2 = 57 + 43
x
2 + x*y + y
2 − x
2 + x*y − y
2 = 57 − 43
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2*x
2 + 2*y
2 = 100
2*x*y = 14
−−−−−−−−−−−−−−
x
2 + y
2 = 50
2*x*y = 14
−−−−−−−−−−−−−−−
Stronami dodaję
x
2 + 2*x*y + y
2 = 64 czyli (x + y)
2 = 64
Stronami odejmuję
x
2 − 2*x*y + y
2 = 36 czyli (x − y)
2 = 36
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozpatrzyć 4 układy równań
x + y = 8 x + y = 8 x + y = −8 x + y = −8
x − y = 6 x − y = −6 x − y = 6 x − y = −6
Sposób 2
Potraktować jako układ jednorodny − użyć podstawienia y = t*x t ≠ 0
x
2 + 2*x*t*x + t
2*x
2 = 64
x
2 − 2*x*t*x + t
2*x
2 = 36
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2(1 + 2*t + t
2) = 64
x
2(1 − 2*t + t
2) = 36 stronami podzielić
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| x2(1 + 2*t + t2) | | 64 | |
| = |
| |
| x2(1 − 2*t + t2) | | 36 | |
| (1 + 2*t + t2) | | 16 | |
| = |
| |
| (1 − 2*t + t2) | | 9 | |
Z ostatniej równości znaleźć t , potem y = t*x itd.
smutna foka: Dziękuję bardzo!
I mam jeszcze prośbę o pomoc z tym zadaniem:
2. Napisz równanie stycznej do okręgu x
2+y
2−2x+6y+5=0 i prostopadłej do x−2y=0.
x−2y=0, czyli y=1/2 x, w takim razie ta prostopadła będzie y=−2x + b, ale nie wiem jak dalej.
Podstawiałam do równania okręgu, ale coś nie wychodzi