Od czego mam zacząć?
Maciek: Wyznacz liczbę rozwiązań w zależności od parametru m
15 kwi 13:45
rumpek:
|3
−x − 3| = −m
−|3
−x − 3| = m
Teraz wystarczy narysować wykres −|3
−x − 3| i odczytać dla poszczególnej liczby rozwiązań

Wskazówki: wpierw narysuj 3
−x następnie przesuń ten wykres o 3 jednostki w dół i kolejny
odbij wszystko ponad O
x, pozostanie tylko odwrócić cały wykres dzięki temu − przed wartością
bezwzględną

Następnie odczytujemy rozwiązania
15 kwi 13:51
Maciek: a jak narysować wykres 3−x − nigdy takiego nie rysowałem
15 kwi 13:54
rumpek:
Narysuj 3
x dla ułatwienia, następnie jak sobie podstawisz te punkty np.:
x = 1, zatem y = 3
1 = 3
x = 2, zatem y = 3
2 = 9
....
To teraz tak samo tylko:
| | 1 | |
x = 1, zatem y = 3−1 = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
x = 2, zatem y = 3−2 = |
| |
| | 9 | |
...

Po prostu ten wykres y = 3
−x będzie odbity po drugiej stronie O
y
15 kwi 13:57
15 kwi 14:03
Maciek: dziękuję bardzo
15 kwi 14:05