matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierównośc
ANETA:
|x+2|−|2x−3|=3
15 kwi 13:42
rumpek:
klasycznie − przedziałami
3
x = −2 ∨ x =
2
1
o
x∊(−
∞
; −2)
3
2
o
x∊<−2,
)
2
3
3
o
x∊<
, +
∞
)
2
1
o
x∊(−
∞
; −2) −(x + 2) + (2x − 3) = 3 −x − 2 + 2x − 3 = 3 x = 8 ∉ (−
∞
; −2)
3
2
o
x∊<−2,
)
2
(x + 2) + (2x − 3) = 3 x + 2 + 2x − 3 = 3 3x − 1 = 3 3x = 4
4
3
x =
∉ <−2,
)
3
2
3
o
Sama
15 kwi 13:48