funkcjia liniowa
Załamana;(: | | 3 | | 2 | |
Dwa boki trójkąta są zawarte w prostych y=− |
| x+4 i y= |
| x−6. Uzasadnij, ze jesli |
| | 4 | | 3 | |
punkty P(2,−4) i Q(−2,2) należą do trzeciego boku tego trójkąta, to jest on prostokątny.
15 kwi 13:36
rumpek:
Wystarczy wyznaczyć równanie przechodzące przez P(2; −4) oraz Q(−2,2)
y = ax + b
| ⎧ | −4 = 2a + b | |
| ⎩ | 2 = −2a + b |
|
| ⎧ | b = −4 − 2a | |
| ⎩ | 2 = −2a − 4 − 2a |
|
| | 2 | | 3 | |
Wystarczy zauważyć, że proste y = |
| x − 6 oraz y = − |
| x − 1 są prostopadłe |
| | 3 | | 2 | |
[spełniają warunek a
1 * a
2 = −1] Czyli jest między nimi kąt 90
o, zatem zostanie utworzony
trójkąt prostokątny

c.n.u.
15 kwi 13:41
Aga1.:
Oblicz współczynnik kierunkowy prostej PQ
| | yQ−yP | | 6 | | −3 | |
a= |
| = |
| = |
| |
| | xQ−xP | | −4 | | 2 | |
| | 2 | |
Prosta PQ i prosta y= |
| x−6 są prostopadłe, a więc trójkąt ma kąt prosty. |
| | 3 | |
Drugi sposób dłuższy
Znajdź trzeci wierzchołek rozwiązując układ równań
Oblicz długości wszystkich boków i sprawdź, czy długość najdłuższego boku jest równa sumie
kwadratów długości dwóch pozostałych.
15 kwi 13:46
Załamana;(: dziekuje
15 kwi 13:48