zadanie z wielomianów
doodle: Wykaż że liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu x4 − x3 −3x2 +5x −2
podzieliłem wielomian przez (x−1) zgodnie z twierdzeniem bezouta i wyszlo że
W(x) = (x3 − 3x + 2)(x−1)
teraz (x3 − 3x + 2) znowu podzieliłem przez (x−1) i wyszło że
W(x) = (x−1)(x−1)(x2+x−2)
dzieląc (x2+x−2) przez (x−1) wyszło wreszcie że
W(x) = (x−1)(x−1)(x−1)(x+2) = (x−1)3(x+2)
nie da się tego jakoś szybciej obliczyć? gdzie ja będę miał czas i miejsce na takie dzielenie w
arkuszu maturalnym..ciężko będzie
15 kwi 13:17
doodle: i dodam przy okazji drugie zadanie bo nie chce już zakładać następnego tematu:
wyznacz wartości a dla których wielomian W(x) = 2x2 −5x +2 jest podzielny przez wielomian Q(x)
= x−a
pierwiastki wielomianu W(x) to 1/2 i 2 ale nie jestem pewien czy to wszystkie wartości,
wielomian ma inne dzielniki niż pierwiastki? o0 to może być bardzo głupie pytanie, ale..po
prostu nie wiem
15 kwi 13:28
rumpek:
W(x) = (x − 1)
3(x − a)
* (x − 1)
2 = (x
2 − 2x + 1)(x − 1) = x
3 − 2x
2 + x − x
2 + 2x − 1 = x
3 − 3x
2 + 3x − 1
** (x
3 − 3x
2 + 3x − 1)(x − a) = x
4 − 3x
3 + 3x
2 − x − ax
3 + 3ax
2 − 3ax + a =
= x
4 − (a + 3)x
3 + (3 + 3a)x
2 + (−3a − 1)x + a
| ⎧ | a + 3 = 1 | |
| ⎨ | 3 + 3a = −3 |
|
| ⎩ | −1 − 3a = 5 | |
Czyli drugim pierwiastkiem jest x = −2

Wystarczy przyrównać współczynniki
15 kwi 13:28
doodle: *dla sprostowania nie wiem czy 1/2 i 2 to wszystkie wartości jakie może przyjmować a
15 kwi 13:29
doodle: Dzięki wielkie
rumpek
15 kwi 13:31
think: a ja zrobiłabym to tak:
x
4 − x
3 −3x
2 +5x −2 =
x4 − x3 −3x2 + 3x + 2x − 2 = x
3(x − 1) − 3x(x − 1)
+ 2(x − 1) = [x
3 − x − 2x + 2](x − 1) = [x(x
2 − 1) − 2(x − 1)](x − 1) = [(x
2 + x − 2)(x −
1)](x − 1) = [(x − 1)(x + 2)(x − 1)](x − 1) = (x + 2)(x − 1)
3 cnd
15 kwi 14:09
15 kwi 14:10
think: 
dzięęęki za uznanie
15 kwi 14:25