Janek191:
x
2 + y
2 = 26p
2; p ≠ 0
A = ( 5p; p), B = ( p ; − 5p)
(5p)
2 + p
2 = 25 p
2 + p
2 = 26 p
2
oraz
p
2 + ( − 5p)
2 = p
2 + 15 p
2 = 26 p
2
czyli punkty A i B leżą na danym okręgu i wyznaczają jego cięciwę.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( x − 0)
2 + ( y − 0)
2 = 26 p
2
S = ( 0; 0) − środek danego okręgu
y = 0
x
2 + y
2 = 26 p
2
x
2 + 0 = 26 p
2
x
2 = 26 p
2
x = −
√26 p lub x =
√26 p
A
1 = ( −
√26p ; 0) , B
1 = (
√26p; 0 ) − końce średnicy danego okręgu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 0
0 + y
2 = 26 p
2
y
2 = 26 p
2
y = −
√26p lub y = p(26} p
A
2 = ( 0; −
√26 p) , B
2 = ( 0;
√26 p ) − inne końce średnicy danego okręgu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = x
x
2 + y
2 = 26 p
2
−−−−−−−−
2 x
2 = 26 p
2
x
2 = 13 p
2
x = −
√13 p lub x =
√13p
y = −
√13p lub y =
√13p
A
3 = ( −
√13p ; −
√13 p) B
3 = (
√13 p;
√13 p ) − końce średnicy danego okręgu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
itd.
y = a x ; a ≠ 0
x
2 + y
2 = 26 p
2
x
2 + (a x)
2 = 26p
2
x
2 + a
2 x
2 = 26 p
2
( 1 + a
2) x
2 = 26 p
2
| | √26 p | | √26 p | |
x = − |
| lub x = |
| |
| | √1 + a2 | | √1 + a2 | |
| | √26 p*a | | √26 p*a | |
y = − |
| lub y = |
| |
| | √1 + a2 | | √1 + a2 | |
czyli
| | √26p | | √26p*a | |
Aa = ( − |
| ; − |
| ) |
| | √1 + a2 | | √1 + a2 | |
| | √26 p | | √26 p*a | |
Ba = ( |
| ; |
| ) |
| | √1 + a2 | | √1 + a2 | |
A
a, B
a − końce średnicy danego okręgu.
===================================