wykaż ze
anusia: Koło i kwadrat mają równe obwody. Wykaż ze pierwsza z tych figur ma większe pole.
15 kwi 13:05
Mateusz:
Podpowiedz obwod koła to 2πr a obwód kwadratu wyraza sie wzorem 4*a
15 kwi 13:30
Mateusz:
troche za mało podałem moze jeszcze tak
wyznaczamy r z 2πr
| | Obwód kwadratu | |
bok a kwadratu= |
| |
| | 4 | |
i teraz wzor na pole koła = πr
2 r wyznaczylismy wczesniej więc:
| | (Obwód koła)2 | |
Pkola= π* |
| =... |
| | 4π2 | |
Podobnie wyznaczasz pole kwadratu i porownujesz otrzymane wyrazenia i wyciągasz wniosek
15 kwi 13:36