matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wklęsłość, wypukłość i punkt przegięcia
ori:
Obliczyć wklęsłość, wypukłość i punkt przegięcia: g(x)=−4(x+5)
3
pierwsza pochodna: g'(x)=−4*3(x+5)
2
=−12(x+5)
2
druga pochodna: g"(x)= −24(x+5) −24(x+5)=0 x+5=0 x=−5 i co dalej?
15 kwi 12:59