matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ile wynosi x i y
Elli:
liczby 25, x, y, 12
4
5
tworzą ciąg geometryczny. Znajdź liczby x i y.
15 kwi 12:42
M:
8 lut 17:23
Jolanta:
a
1
=25 a
4
=12
4
5
a
4
=a
1
*q
3
64
q
3
=
:25
5
64
q
3
=
125
4
q=
5
x=25*4/5=20 y=20*4/5=16
8 lut 17:37