.
DSGN.: Analityczna trochę inaczej.
Dany jest okrag o środku w punkcie (2,1) i promieniu
√17. Punkty A,B sa punktami przeciecia
tego okregu z osia OX. Punkt C lezy na prostej 3x−y+3=0 a pole tego trójkata ABC jest równe 24
Oblicz wspołrzedne punktu C.
Równanie okregu.
(x−2)
2+(y−1)
2=17 wiemy tez ze y=0
zatem łatwo wyliczyć x
1=pkt a i x
2=pkt b
o C wiemy ze ma wsp. C(x, 3x+3)
i liczac tradycyjnie nie widzę problemu natomiast interesuje mnie czy takim sposobem
| | 1 | |
PΔABC= |
| |(Xb−Xa)(Yc−Ya)−(Yb−Ya)(Xc−Xa)| |
| | 2 | |
dałoby rade to wyliczyć. Kurcze, bo ja licząc otrzymuje herezje