Rozwiąż równanie
Ed: √ x + 3 − 4√ x − 1 + √ x + 8 − 6√ x − 1 = 1
15 kwi 11:39
Ed: please !
15 kwi 12:01
Ed: czy może mi ktoś pomóc z tym przykładem?
15 kwi 13:23
filip: x+3−4√x−1 = (√x−1 − 2)2
15 kwi 13:26
Ed: nie rozumiem..
15 kwi 13:49
Ed: ?
15 kwi 14:22
Ed: czy ktos by mi mogl to cale rozpisac?
15 kwi 14:28
think: x + 8 − 6√x −1 = (√x − 1 − 3)2
√a2 = |a|
15 kwi 14:35
Ed: prosze?
15 kwi 14:35
Trivial:
Wykorzystaj podstawienie u =
√x−1 (u≥0), wtedy u
2 = x−1, czyli x = u
2+1.
√u2+1 + 3 − 4u +
√u2+1 + 8 − 6u = 1
√u2−4u+4 +
√u2−6u+9 = 1
√(u−2)2 +
√(u−3)2 = 1
|u−2| + |u−3| = 1.
Rozwiąż.

Pamiętaj o założeniu u≥0. Odrzuć te rozwiązania, które go nie spełniają. Gdy już
masz rozwiązanie u powróć do x. (x = u
2+1)
15 kwi 14:36
Ed: TRIVIAL, DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ, BAAAAAAARDZO
15 kwi 14:41
Ed: Cos mi nie wychodzi, zrobiłem tak:
(−∞,2)
−u+2−u+3=1
u+2
(2,3)
u−2−u+3=1
1=1
(3,∞)
u−2+u−3+1
u=3
pierwsza i ostatnia odpowiedz nie miesci sie w przedziale a druga no to jest prawda ale nie ma
tu u i nie moge wyliczyc x, a w odp mam x=1...
15 kwi 15:04
Ed:
15 kwi 15:48
Ed: ?
15 kwi 17:37
ICSP: a czy przeczytałeś to co napisał Trivial odnośnie u ?
15 kwi 17:46
Trivial:
To albo w odpowiedziach jest błąd, albo źle przepisane.

Podstawiając x=1 wychodzi 2+3=1.
15 kwi 22:25