Wielomiany
doodle: Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W (x) = 3x3 −m2x + m +1
przez dwumian x + 2 jest równa ( – 8 ) ?
rozwiązując to zadanie tabelką hornera mam:
| 3 | −m2 | m+1 |
−2 | 3 | ..........| −8 |
zgdonie z powyższym: −2 * 3 −m2 = −6−m2 co można wstawić w miejsce .....
−2 * (−6−m2) + m + 1 = −8
12+2m2 + m + 1 = −8
2m2 +m + 21 = 0
Δ < 0 ⇒ m∊∅
dobrze?
15 kwi 11:38
doodle: na pewno?
15 kwi 12:07
krystek: Wystarczy w(−2)=−8
15 kwi 12:10
doodle: no właśnie doczytałem na temat twierdzenia z reszty, ale ten sposób jest dobry?
taki sam zastosowałem w następnym zadaniu:
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x64 − x3 + (m−2)x2 − 5 +
m przez dwumian x − 2 jest większa niż (−2)
1 | −1 | m−2 | m−5
2 1 | 1 | m | −2
2m + m −5 > 2
3m > 3
m >1
ogólnie nie znając twierdzenia dobrze chyba?
15 kwi 12:17
krystek: Ma być większa od −2 a Ty zapisałeś od 2
15 kwi 12:20
doodle: sry my bad, ale poza tym raczej ok, musze pisac i pytac czy rozwiazanie jest dobre bo nei mam
odpowiedzi, rozwiazuje to ze zbiorow powtorkowych komponowanych rpzez mojego nauczyciela z
matematyki
15 kwi 13:04