help
gabi : Napisz równanie symetralnej
A(9,1) B(−3,−7): czesc juz mam :
S(3,−3),
aAB=−1
15 kwi 11:11
Maciek: czyli napisz teraz równanie prostej AB (przechodzącej przez te punkty) yAB
15 kwi 11:15
Maciek: a potem równanie symetralnej − ona jest prostopadła do AB i przechodzi przez środek S
15 kwi 11:16
Maciek: | | 2 | |
prosta powinna Ci wyjść yAB = |
| x − 5 |
| | 3 | |
15 kwi 11:18
Aga1.: Równanie symetralnej
y=a1x+b , z prostopadłości a*a1=−1, a1=1
−3=1*3+b
dokończ.
15 kwi 11:18
gabi : a mógłbys to obliczyc?
15 kwi 11:18
Maciek: środek jest dobry SAB = (3; −3)
15 kwi 11:18
Aga1.: Aha, nie przeliczałam a, S zgadza się.
15 kwi 11:19
Maciek: podstaw x i y z pkt. A i B i rozwiąż układ równań (y=ax+b)
1=9a+b
−7= −3a+b
15 kwi 11:20
15 kwi 11:20
Maciek: | | 2 | |
czyli jak napisałem prosta przechodząca przez AB to yAB = |
| x − 5 |
| | 3 | |
15 kwi 11:21
Maciek: | | 3 | |
prosta prostopadła do yAB wygląda tak y= − |
| x + b |
| | 2 | |
15 kwi 11:22
15 kwi 11:22
Maciek: wiemy, że przechodzi przez (3;−3) więc wstawmy za "x" 3 i za "y" −3
15 kwi 11:22
Maciek: | | 3 | |
−3 = − |
| 3 +b i wylicz − wstaw "b" do prostej prostopadłej i to jest symetralna  |
| | 2 | |
15 kwi 11:24