sprawdźtożsamość trygonometryczną
aisog: 2/cos2 α= (1+tgα)2 + (−tgα)2
(sinα + cosα) * (tgα+ ctgα) = 1/sinα + 1/cosα
15 kwi 11:08
Jola61:
L=(sinα+cosα)(tgα+ctgα)=sinαtgα+sinαctgα+cosαtgα+cosαctgα=
| | sinα | | cosα | | sinα | | cosα | |
=sinα |
| +sinα |
| +cosα |
| +cosα |
| = |
| | cosα | | sinα | | cosα | | sinα | |
| | sin2α | | cos2α | |
= |
| +cosα+sinα+ |
| = |
| | cosα | | sinα | |
| sin2α+cos2α | | sin2α+cos2α | |
| + |
| |
| cosα | | sinα | |
15 kwi 11:23
Jola61: sprawdź, czy dobrze przepisałeś pierwszą tożsamość, chyba na końcu powinno być (1−tgα)2?
15 kwi 11:27
aisog: dzięki

tak w pierwszym jest błąd miało być (1+tgα)
2+ (1−tgα)
2
15 kwi 11:32
Jola61: P=(1+tgα)
2+(1−tgα)
2=1+2tgα+tg
2α+1−2tgα+tg
2α=
| | sin2α | | sin2α+cos2α | |
=2tg2α+2=2(tg2α+1)=2( |
| +1)=2 |
| = |
| | cos2α | | cos2α | |
| | 1 | | 2 | |
=2 |
| = |
| =L  |
| | cos2α | | cos2α | |
15 kwi 11:38
aisog: dzięki wielkie
15 kwi 11:40