Rozwiąż równanie 5^{x^2} = 3^x
Zaklopotany: Witajcie! prosiłbym was o pomoc! wiem, ze to jest proste zadanie, lecz nie rozumiem go i nie
wiem nawet jak sie za nie zabrać. Moglibyście pomóc ?
Zadanie brzmi : rozwiąż równanie 5
x2 = 3
x
(wskazówka: zlogarytmuj obie strony równania)
Bardzo proszę o pomoc

i wytłumaczenie jak się to robi
15 kwi 11:00
Aga1.: log5x2=log3x
x2log5=xlog3
x2log5−xlog3=0
x(xlog5−log3)=0
licz dalej.
15 kwi 11:04
Zaklopotany: właśnie do takiego samego miejsca doszedlem, i co dalej ? bo wyszlo mi x=0 , lub i właśnie..
x*log5/3
15 kwi 11:35
Zaklopotany: Pomóżcie
15 kwi 12:56