matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
!!!
Marek:
7
Rozwiąż (2−sin2x)(2+sin2x)=sinx*cosx+
w przedziale <0,π>
2
15 kwi 10:46
Jola61:
7
(2−sin2x)(2+sin2x)=sinxcosx+
2
1
7
4−sin
2
x=
sin2x+
2
2
1
1
−sin
2
2x−
sin2x+
=0 /(−2)
2
2
2sin
2
2x+sin2x−1=0 podstawiamy t=sin2x otrzymujemy równanie kwadratowe 2t
2
+t−1=0 dalej spróbuj sam Δ, pierwiastki,...
15 kwi 10:56
Święty:
4−4sin
2
xcos
2
x=sinxcosx+3,5 4(sinxcosx)
2
+sinxcosx−0,5=0 t=sinxcosx
1
4t
2
+t−
=0
2
... Dalej z górki
15 kwi 10:56