Podany układ równań rozwiąż metodą podstawiania. I wyjaśnij na czym to polega.
Lena17:
2x−y=2
x+2y=5
15 kwi 10:22
Maciek: wyliczasz jedno z pierwszego i wstawiasz do drugiego
15 kwi 10:28
Maciek: czyli z (1) y=2x−2 zgadza się
15 kwi 10:29
Maciek: więc w (2) x+2(2x−2)=5
15 kwi 10:29
Maciek: policzmy (2) x+4x−4=5
15 kwi 10:30
15 kwi 10:30
Maciek: znany "x" wstawiamy do (1)
15 kwi 10:30
15 kwi 10:31
15 kwi 10:31
Maciek: i mamy odpowiedź
proszę
15 kwi 10:32
Lena17: Dzięki
15 kwi 10:33
Maciek: jak chcesz sprawdzić czy jest dobrze to wstaw sobie wyniki do zadania początkowego − strony się
wyrównają L=P
15 kwi 10:34