pomoc
daga: liczba −52 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=−2x−5x2+mx+45
a)wyznacz wartość parametru m
b)rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniżśzego
15 kwi 10:12
15 kwi 10:19
Maciek: | | 5 | | 5 | | 5 | |
−2(− |
| ) − 5(− |
| )2 + m(− |
| ) + 45 = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 kwi 10:20
Maciek: | | 25 | | 5 | |
5 − |
| − |
| m + 45 = 0 |
| | 4 | | 2 | |
15 kwi 10:21
Maciek: obie strony pomnóż przez 4
15 kwi 10:21
Maciek: 20 − 25 − 10m + 180 = 0
15 kwi 10:22
Maciek: −10m = − 175
m = 17,5
15 kwi 10:22
Maciek: | | 35 | |
znamy już "m", więc wielomian wygląda tak: −2x − 5x2 + |
| x + 45 = 0 |
| | 2 | |
15 kwi 10:24
Maciek: −4x − 10x2 + 35x + 90 = 0
15 kwi 10:25
Maciek: obawiam się, że się pomyliłaś... nie miało w pierwszym wyrazie być "−2x
3"
15 kwi 10:27