pomoc
daga: Dana jest liczba a=(3−2√2)3 − (5−3√2)2 wyznacz liczbe odwrotna do liczby a.Wynik
przedstaw w postaci wyrażenia a+b√2 gdzie a i b należy do w (liczb wymiernych)
15 kwi 10:07
Aga1.: Najpierw doprowadź do najprostszej postaci stosując wzory skróconego mnożenia.
| | 1 | |
Liczbą odwrotną do a jest |
| , gdy a≠0 |
| | a | |
Pewnie trzeba będzie usunąć niewymierność z mianownika
15 kwi 10:10
daga: prosze o pomoc bo nie mam czasu na rozwiazanie zadan mam 20 min jeszcze prosze o rozwiazanie
15 kwi 10:13
Aga1.: (3−2√2)3=33−3*32*2√2+3*3*(2√2)2+(2√2)3=27−54√2+72−16√2=
(5−3√2)2=25−30√2+18=43−30√2
Podstaw pamiętając, by zmienić znaki pisząc bez nawiasu −(43−30√2)=−43+30√2
15 kwi 10:22