?
Julia: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny ABCDS o podstawie ABCD. Pole trójkata ASC jest równe
| | 144 | |
120, a cosinus kata ASB jest równy |
| . Oblicz pole powierzchni bocznej tego |
| | 169 | |
ostrosłupa
15 kwi 09:20
krystek:

a
2=b
2+b
2−2abcos(∡ASB)
15 kwi 09:51
Julia: coś mi pole na minusie wyszło
15 kwi 09:53
Julia: jeszcze raz spróbuję
15 kwi 09:54
Julia: coś mi nie wychodzi, a Tb dobry wynik wyszedł?
15 kwi 09:57
Aga1.:

d=a
√2
Z tw. cosinusów
a
2=b
2+b
2−2b*b*cosα
| | a√2*H | | 120√2 | |
Ptr.=120= |
| ⇒H= |
| , za H podstaw do trzeciego i rozwiązując układ oblicz |
| | 2 | | a | |
ai b.
h wyliczysz z tw,. Pitagorasa
P
b=2ah
15 kwi 09:58
Julia: ja literki pomyliłam, co za gapa ze mnie, dziękuję
15 kwi 10:01
Julia: a wyszło mi takie b√2*513 dobrze?
15 kwi 10:06
15 kwi 10:14
Julia: ale wtedy H jest trudne do wyliczenia
15 kwi 10:18
Julia: coś mi się poskracało za dużo
15 kwi 10:24
Julia: | | 28800 | | a2 | |
mam takie coś |
| =b2− |
| dobrze, bo nie wiem czy dobrze liczę? |
| | a2 | | 2 | |
15 kwi 10:28
Julia: ?
15 kwi 10:35
Aga1.: Zastosowanie wzoru Herona jest jeszcze trudniejsze, w tym momencie nie widzę łatwiejszego
sposobu.
15 kwi 10:38
Julia: czyli co teraz mam zrobić?
15 kwi 10:38
Aga1.: Julia nie sprawdziłam Twojego wyniku, może po południu rozwiążę.
15 kwi 10:39
Julia: a mogłabyś teraz, bardzo Cb proszę
15 kwi 10:40
Aga1.: Wyliczę b z trzeciego równania
15 kwi 10:49
Aleks: dziękuję Ci
15 kwi 10:50
Julia: ja również
15 kwi 10:51
Aga1.: | | 5√2 | |
za a podstawię a= |
| b |
| | 13 | |
, pierwiastkuję obie strony, bo są dodatnie
b
2=1690
b=13
√10 rozwiązanie ujemne odrzucam.
15 kwi 10:58
Julia: dziękuję za pomoc
15 kwi 11:02
Julia: a wyszło mi 10√5
15 kwi 11:06
Julia: h mi wyszło √1565 może być taki wynik?
15 kwi 11:11
Aga1.: Dobrze Ci wyszło
15 kwi 11:11
Julia: Mogłabyś sprawdzić wynik?
15 kwi 11:12
Aga1.: h=√1565 i nic z tym nie da się zrobić
15 kwi 11:14
Julia: czyli dobrze Pole wyszło mi 100√313
15 kwi 11:16
Aga1.: Mi wyszło inaczej.
15 kwi 11:29
Julia: a ile?
15 kwi 12:06
Julia: 
może zrobiłam błąd rachunkowy
15 kwi 12:09
Julia: sprawdzi ktoś?
15 kwi 12:19
15 kwi 12:27
Julia: Błagam o pomoc
15 kwi 12:40