wykkres logarytmu
Chikita: Witam, nie wiem jak tu narysowac wykres

ale chce zapytac o sama zasade. mam do wyznaczenia z
wykresu funkji logarytmicznej a i p, a wzór wygląda następująco f(x)=a+log
px (nie wiem czy to
bedzie potrzebne do wyjaśnienia samej zasady ale mam na wykresie zaznaczony jeszcze punkt
(4,0))
Proszę o pomoc bo nie wiem jak to zrobić.
15 kwi 09:09
Aga1.: Masz dwie niewiadome, więc musisz znać dwa punkty by ułożyć układ równań
Pierwsze równanie,(za x i y podstawiasz współrzędne punktu(4,0))
0=a+logp4⇒p−a=4
15 kwi 10:04
Chikita: ale mam podany tylko jeden punkt. tylko to co napisalem
15 kwi 10:26
Aga1.: Podaj treść zadania lub odczytaj z wykresu jeszcze jeden punkt.
15 kwi 11:01
Chikita: (2,−1)
15 kwi 11:37
Chikita: ?
15 kwi 13:23
Aga1.: −1=a+log
p2, p>0 i p≠1
log
p2=−1−a⇔p
−1−a=2
p
−1*p
−a=2
p=2
2
−a=2
2
−a=2
a=−2.
15 kwi 13:31
Ed: jak z p−1 8 p−a = 2 powstało 1p * 4 = 2
15 kwi 13:51
Ed: 8 to *
15 kwi 13:52
Aga1.: p
−a=4−−−wyliczyłam wcześniej o (10:04)
15 kwi 13:57