prosze o pomoc
2x+4-3 : rozwiaz nierównosc z wartoscia bezwzgledną
a) |2x+5|>12
b) 7|4x−7|<28
14 kwi 23:47
2x+4-3 : jak to sie wykonuje zadania
14 kwi 23:52
Saizou : a)2x+5>12 lub 2x+5<−12 rozwiąż i zrób sumę przedziałów
b) najpierw podziel przez 7
4x−7<4 i 4x−7>−7 i zrób iloczyn przedziałów
14 kwi 23:54
Mila: a) 2x+5>12 lub 2x+5<−12
b)|4x−7|<4
4x−7<4 i 4x−7>−4
14 kwi 23:55
Saizou : fakt ma być −4
4x−7<4 i 4x−7>−4 i zrób iloczyn przedziałów
14 kwi 23:56
2x+4-3 : na pewno sie zmienia −4 ja jest b i a −12
15 kwi 00:02
2x+4-3 : |2x+5|>12
2x+5>12 lub 2x+5<−12
2x> ? 2x<−12−5
nie wiem 2x< −17
tak samo się wykonuje zadanie jak równania
prosze pomóc
15 kwi 00:24
%25253Cb%25253E2x%25252B4-3%252520%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520%25250Arozwiaz%252520nier%2525C3%2525B3wnosc%252520z%252520wartoscia%252520bezwzgledn%2525C4%252585%252520%25250A2x%25252B5%25257C%252526%25252362%25253B12%252520%25250A2x%25252B5%252526%25252362%25253B12%252520lub%2525202x%25252B5%252526%25252360%25253B%2525E2%252588%25259212%25250A%2525202x%252526%25252362%25253B%252520%25253F%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%252520%2525202x%252526%25252360%25253B%2525E2%252588%25259212%2525E2%252588%2525925%25250A%252520nie%252520wiem%252520%252520%252520%252520%252520%252520%2525202x%252526%25252360%25253B%252520%2525E2%252588%25259217%252520tak%252520samo%252520si%2525C4%252599%252520wykonuje%252520zadanie%252520jak%252520r%2525C3%2525B3wnania%252520prosze%252520pom%2525C3%2525B3c%25250A%25250A
15 kwi 00:28
Gustlik:

a) |2x+5|>12
Najpierw rozwiązujesz jak równanie − liczbę spod modułu, czyli 5, przenosisz na drugą stronę,
zmieniając znak, a liczbę z prawej, czyli 12, strony dodajesz i odejmujesz:
2x=−5±12
2x=7 v 2x=−17 /:2 dzielę obie te nierówności
x=3,5 v x=−8,5
Teraz rysujesz przedział stosując regułe prawej strony: od prawego końca zgodnie ze znakiem
nierówności, ponieważ masz ">", więc w prawo, a lewy pójdzie w lewo:
Odp: x∊(−
∞, −8,5)U(3,5, +
∞)
b) 7|4x−7|<28 /:7
|4x−7|<4
4x=7±4
4x=11 v 4x=3 /:4 (obie nierówności)
x=2,75 v x=0,75
Rysujesz od prawego końca w lewo, bo masz znak "<" i na lewym końcu zamykasz przedział.
x∊(0,75, 2,75)
15 kwi 00:36
2x+4-3 : spoko dzieki juz bede wiedział jak to sie robi
ale 100 % dobrze jest
15 kwi 00:42
2x+4-3 : niech ktoś to sprawdzi
15 kwi 00:43
2x+4-3 : jak to jest
15 kwi 00:48
Gustlik:

Dla przykładu:
Rozwiążę równanie metodą szkolną:
|2x+5|=12
2x+5=12 v 2x+5=−12
2x=−5+12 v 2x=−5−12
Widać, że 5 zmienia znak, a 12 jest raz dodawana, a drugi raz odejmowana.
Żeby się się tak nie rozpisywać ja robię od razu:
2x=−5±12, stąd ten skrócony zapis.
Jeżeli chodzi o nierówności:
|2x+5|>12
Metodą szkolną byłoby:
2x+5>12 v 2x+5<−12
Końce przedziałów liczę jak w równaniu, nietrudno zauważyć, że dla znaków > lub ≥ prawy
przedział leci tak jak wskazuje znak, czyli w tym przypadku na prawo, a lewy zawsze przeciwnie
do prawego. Krótko mówiąc: dla znaków > i ≥ przedziały
"lecą na boki".
Natopmiast dla znaków < i ≤ prawy przedział leci znów zgodnie ze znakiem, czyli w lewo, a lewy
przeciwnie, czyli w prawo, bo wtedy mamy iloczyn − część wspólną rozwiązań.
Krótko mówiąc: dla znaków < i ≤ przedziały
"lecą do środka".
Na rysunku przedstawiłem, jak rysuje się przedziały dla nierówności z wartością bezwzględną.
15 kwi 01:44
2x+4-3: DZIEKI
15 kwi 01:54
Renia: 3(x−1)(x−5)≤0
15 kwi 12:06