PILNE
Aga:

| | √1323 | |
Oblicz pole wyszło mi takie coś i chyba to jest źle P= |
| |
| | 9 | |
14 kwi 23:16
maturzysta: ale dlaczego podzieliłaś przez 9 ?
14 kwi 23:20
Saizou : postawa ma wzór 2a
√3, gdzie a=
√21
zatem 2*
√21*
√3
| | √21*2*√21*√3 | | 42√3 | |
Pole= |
| = |
| =21√3
|
| | 3 | | 2 | |
tak mi się wydaje ale jest późno i mogę robić błędy
14 kwi 23:24
asdf: dobrze przepisałaś odp?
2x = a
3
√21 = x
√3
3
√21 *
√3 = 3x
3
√63 = 3x
x =
√63
14 kwi 23:35
Saizou : ale jeśli założyłeś że 2x=a to a=2√63 tak by wynikało z twoich obliczeń
14 kwi 23:40
14 kwi 23:41
asdf: @Saizou
Masz racje

więc P =
√1323 = 21
√3
14 kwi 23:42
Saizou : to jeszcze coś kontaktuję
14 kwi 23:43
Saizou : a nie łatwiej byłoby z zależności w trójkącie 30,60,90
14 kwi 23:44
Aga: już wiem, co robilam źle, dzięki
14 kwi 23:44
asdf: Saizou, nie znam wzoru na pole trójkąta kątów 30,60,90
14 kwi 23:46
mala: z własności trójkatów o katach 90, 60, 30 st.
h =
√21
1/2a =
√21
a = 2
√21
P =
ah2 w mianowniku 2 zamiast 3, pewnie Aga zauważyła.
14 kwi 23:46
Saizou : | | ab | |
a powiem ci że nasz p= |
| , bo jest to trójkąt prostokątny  , a swoją drogą to tylko |
| | 2 | |
potrzepujesz własności żeby obliczyć połowę podstawy w trójkącie na rysunku
14 kwi 23:48
Saizou : *znasz
14 kwi 23:48
asdf: Nie bardzo rozumiem mala, według mnie to on(a) obliczyła przeciwprostokątną, a nie bok a
14 kwi 23:50