Znaleźć równanie płaszczyzny
marek2: Znaleźć równanie płaszczyzny która przechodzi przez punkty p1(−1,2,4) , p2(3,1,2) i jest
równoległa do do osi Oy
Witam, czy może ktoś mi wytłumaczyć jak rozwiązuje się tego typu zadania?
Serdecznie dziękuję
14 kwi 23:10
AS:
|x + 1 y − 2 z − 4 |
|x − 3 y − 1 z − 2 | = 0 => x + 2*y − 7 = 0
| 0 1 0 |
lub
Równanie ogólne płaszczyzny A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Dla płaszczyzny równoległej do osi Oy musi być B = 0.
Stąd szukane równanie A*x + C*z = −1
Podstawiając współrzędne danych punktów mamy układ równań do rozwiązania
−A + 4*C = − 1
3*A + 2*C = −1 => A = −1/7 , C = −2/7
15 kwi 09:23