Oblicz
basia: Oblicz współrzędne wierzchołka A trójkąta ABC, wiedząc, że wektor BC[−2, 4 ], i punkt C(2,3)
,O(1,1) , gdzie O jest punktem przecięcia środkowych tego trójkąta
14 kwi 22:59
Ottaam: C (2, 3)
− BC [−2,4]
_________
B (4,−1)
AD=DB
| | CO | | 2 | |
Z tw. o środkowych |
| = |
| |
| | OD | | 1 | |
CO =
√1+4 =
√4
√5=2OD
15 kwi 00:16
Gustlik: BC
→=[−2, 4 ]
C(2,3)
O=(1, 1)
Liczę współrzędne B:
BC
→=C−B, stąd B=C−BC
→
B=(2, 3)−[−2, 4]=(2+2, 3−4)=(4, −1)
Z tw. o współrzędnych środka ciężkości, czyli o punkcie przecięcia środkowych:
| | xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
O=( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | xA+4+2 | | yA−1+3 | |
(1, 1)=( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
x
A+6=3
x
A=−3
y
A+2=3
y
A=1
Odp: A=(−3, 1)
15 kwi 00:24