długość wektora
ania: Dany jest punkt A(−3,−2), wektor AB [2,−5] oraz wektor BC[−3,4 ] . Oblicz
długość wektora AC
14 kwi 22:58
maturzysta: przesuwamy punkt A o wektor AB A −−−> B ( −3 + 2; −2 −5 ) = B (−1;−7)
przesuwamy teraz punkt B o wektor BC B −−−−−>c (−1−3; −5 + 4) = C (−4; −1 )
teraz liczymy długość odcinka AC
A (−3, −2) C(−4;−1)
ze wzoru na długość odcinka
AB = √(xC−xA)2 + ( yC − yA)2
14 kwi 23:03
maturzysta: to jest wzór na długość odcinka AC, pomyliło mi się
14 kwi 23:04
Basia:
|AC→| = |odc.AC| więc to nie jest błąd
14 kwi 23:07
kasia: długość wektora jest równa długości odcina pomiędzy punktami tak jak w tym przypadku długość
wektora AC jest równa długości między punktami A, C . dziś robiłem zadanie na to
14 kwi 23:09
pigor: ... np. tak :
niech
B=(x,y) ⇒ [x+3,y+2]=[2,−5] ⇔ x+3=2 i y+2= −5 ⇔
B=(−1,−7) , więc jeśli
teraz
C=(x,y) ⇒ [x+1,y+7]=[−3,4] ⇔ x+1= −3 i y+7=4 ⇔
C=(−4,−3) , zatem
wektor
AC = [−4+3,−3+2]=
[−1,−1] − szukany
wektor . ...
14 kwi 23:21
pigor: ... , więc
|AC|= √1+1=
√2 − szukana
jego długość . ...
14 kwi 23:23
maturzysta: ale jednak nie pytają nas o współrzędne wektora ( czyli o [−1;−1]), tylko o jego długość
14 kwi 23:23
maturzysta: ok
14 kwi 23:24
pigor: ... a krótko, to nie musi się liczyć współrzędnych punktu C, bo
wektor
AC=wektor AB + wektor BC=[2,−5]+[−3,4] = [−1,−1} ⇒
|AC|=√2 . ...
14 kwi 23:27
Gustlik:

Można prosciej: AC
→=AB
→+BC
→, tak jak zrobił
pigor, dodałem rysunek, z którego wyraźnie
widać tę sumę wektorów.
15 kwi 00:45