ciąg geometryczny
123: Wyznacz x: (3x)2 = 3x−1 * (3x+29)
14 kwi 22:54
123: czy moglby mi ktoś pomoc to rozwiązać, proszę
14 kwi 23:49
123: czy nikt nie umie tego rozwiązać?
14 kwi 23:58
123: dzieki...
15 kwi 00:22
asdf:
−−−−−−−−−−−−−−−−
3
x + 1 = 3
x + 2 * 3
−2 || : 3
−2
3
x + 3 = 3
x + 2 + 2
3
x + 3 − 3
x + 2 = 2
3
x + 2(3 − 1) = 2
3
x + 2 * 2 = 2 || : 2
3
x + 2 = 1
−−−−−−−−−−−−−−
wzór:
a
0 = 1
−−−−−−−−−−−−−−
x + 2 =0
x = −2
Jeszcze dobrze jakby ktoś to sprawdził
15 kwi 00:47
Lola: zgadza sie z odpowiedzią, dziękuję
15 kwi 00:50
asdf: Proszę
15 kwi 00:52
Lola: nie rozumiem tylko 6 linijki obliczen licząc od dolu, skad tam jest 3−1 ?
15 kwi 00:58
Lola: ?
15 kwi 01:03
Lola: ok już wiem,ależ to jest porąbane zadanie...
15 kwi 01:07