matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie o okręgu z planimetrii
Gucio:
http://imageshack.us/photo/my-images/28/zadaniey.png/
14 kwi 22:45
ewa:
r− promień koła
a+b
r=
2
1
1
a
1
b
NZ=
πr
2
+
π(
)
2
−
π(
)
2
=
2
2
2
2
2
1
=
π[(a+b)
2
+a
2
−b
2
]
8
1
1
a
1
b
Z=
πr
2
−
π(
)
2
+
π(
)
2
=
2
2
2
2
2
1
=
π[(a+b)
2
−a
2
+b
2
]
8
NZ
(a+b)
2
+a
2
−b
2
2a
2
+2ab
a
=
=
=
Z
(a+b)
2
−a
2
+b
2
2b
2
+2ab
b
14 kwi 23:01