Dlaczego?
Ottaam: Dlaczego?
0,(9) = 1
0,(9) = x | *10
9,(9) = 10x
9 + 0,(9) = 10x
9 + x = 10x
9x = 9
x = 1
Nie mogę zrozumieć.
14 kwi 22:19
Mateusz:
a czego konkretnie

?
14 kwi 22:21
Basia:
bo 0,(9) = 0,9+0,09+0,009+0,0009+0,00009+.....................................
i jest to ciąg nieskończony
gdybyś był w stanie tak to dodawać nieskończenie długo osiągnąłbyś w końcu tę liczbę 1
14 kwi 22:23
Basia:
głównie tego, jak sądzę, że jedna i ta sama liczba (1) ma dwa różne rozwinięcia
dziesiętne:
1,0 (skończone) i 0,(9) (nieskończone okresowe)
14 kwi 22:25
Ottaam: Rozumiem, że granica jest w 1. Jednakże wydaje mi się to dziwne tak na zdrowy rozum bo skoro do
nieskończoności są dziewiątki to wydaje się, że jedynki nie osiągnie nigdy, a jednak osiąga.
14 kwi 23:45