Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu
czeski: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2+4x−8y = 0. Wyznacz równania prostych stycznych do tego
okręgu nachylonych do osi OX pod kątem 135 stopni.
Przekształcam równanie okręgu do (x+2)2+(y−4)2 = 20
Współrzędne środka S(−2,4) promień r = 2√5
Równanie prostej y = ax+b ⇒ tg135 = a ⇒ a = −1 ⇒ y = −x +b
Teraz żeby obliczyć b liczę odległość prostej y = −x + b od punktu S
wychodzi mi że b = 2 − 2√10 lub b = 2√10+2
czyli y = −x +2(1−√10) lub y = −x +2(√10+1)
czy dobrze to rozwiązałem ?
14 kwi 22:08
siema: przeciez to jasne !
14 kwi 22:46
pigor: ... tak, bardzo dobrze

. ...
14 kwi 22:50