?
aja: Ciąg a
n dla n≥1 jest ciągiem arytm. i S
n=a
1+a
2+...+a
n dla n≥1. Wykaż, że jeżeli spełniony
| | Sn+1 | | (n+1)2 | |
jest warunek |
| = |
| dla n≥1 to spełniony jest również warunek |
| | Sn | | n2 | |
14 kwi 22:06
Basia:
to są Sn + 1 i an + 1 czy raczej Sn+1 i an+1 ?
14 kwi 22:29
aja: wszystko jest poprawnie napisane
14 kwi 22:35
big: źle jest napisane, właśnie zobaczyłam, bardzo przepraszam
14 kwi 22:37
aja: faktycznie, żle napisałam, mój błąd
14 kwi 22:38
aja: Pomożecie mi jak już wiemy jak ma zadanie wyglądać?
14 kwi 22:38
Basia:
| Sn+1 | | (a1+an+1)(n+1) | |
| = |
| |
| Sn | | (a1+an)*n | |
| (a1+an+1)(n+1) | | (n+1)2 | |
| = |
| |
| (a1+an)*n | | n2 | |
(a
1+a
n+1)*(n+1)*n
2 = (a
1+a
n)*n*(n+1)
2 /:n(n+1)
(a
1+a
n+1)*n = (a
1+a
n)*(n+1)
a
1*n + a
n+1*n = a
1*n + a
1 + a
n*n + a
n
a
n+1*n − a
n*n = a
1+a
n
n*r = a
1+a
n
n*r = 2a
1 + (n−1)*r
2a
1 = n*r−(n−1)*r
2a
1 = r
stąd
| an+1 | | a1 + n*2a1 | |
| = |
| = |
| an | | a1+(n−1)*2a1 | |
| a1(2n+1) | | 2n+1 | |
| = |
| |
| a1(2n−2+1) | | 2n−1 | |
c.b.d.u.
ktoś może zrobi w jakiś prostszy sposób
14 kwi 22:59
14 kwi 23:00