pierwiastki fubkcji
maturzystka: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania: x2+mx+3−m=0 osiąga
najmniejszą wartość
14 kwi 21:52
krystek: WarunekΔ ≥0 i badasz funkcję f(m)=x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2
14 kwi 21:59
ohayou18: 
to jest rozszerzenie.. i jedno z najłatwiejszych zadań, jak na to że masz 3 tygodnie
jeszcze..

delta> 0, aby były dwa pierwiastki..
następne x1
2+x2
2=f(x), traktujesz, jak funkcje
(x1+x2)
2−2x1x2=f(x) .. reszta ze wzorów vieta, sprawdzenie wierzchołka.. czy wartości
minimalnej
14 kwi 22:01
ohayou18: delta≥0, nie zauważyłem, że nie pisze różnych
14 kwi 22:02
Mila: x2+mx+3−m=0
Δ≥0
Δ=m2−4*(3−m)≥0 rozwiąż
x1+x2=−m
x1*x2=3−m
x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2=(−m)2−2(3−m)
f(m)=(−m)2−2(3−m)
f(m)=m2+2m−6
oblicz teraz współrzedne wierzchołka tej paraboli
14 kwi 22:02
maturzystka: to akurat wiem.
z warunku na deltę m ∊ (−∞ −2−3√2> U < 3{p}−2; ∞)
a mwierz = −1 co nie nalezy do D
Czyli odpowiedzią będzie ..?
14 kwi 22:05
maturzystka: wspolrzedne wierzchołka (−1, −7)
14 kwi 22:05
Mila: Zaraz policzę resztę.
Inaczej mi wyszło z delty.
Jaką masz deltę

?
14 kwi 22:08
maturzystka: sory, zle policzylam delte. Taka masz m ∊ (−∞, −6> U <2 ∞) ?
14 kwi 22:11
maturzystka: a już wiem. Do f(m)=m2+2m−6 podstawic trzeb −6 i 2 i wybrac njemniejsza wartosc, tak ?
14 kwi 22:14
Mila: Teraz dobrze, ponieważ wierzchołek f(m) nie leży w tych przedziałach to obliczasz f(−6) i f(2)
tam będzie najmniejsza wartość . Sprawdź odpowiedź.
14 kwi 22:17
maturzystka: nie mam odpowiedzi, ale tak powinno byc dobrze

Dzieki
14 kwi 22:18
Mila:
14 kwi 22:21
maturzystka: a takie zadanie
Zbadaj liczbe rozw w zależnosci od parametru m
I x2 −6x + 8I + Ix2 −6x +5I = m
14 kwi 22:22
Mila: Chyba będziemy rozwiązywać graficznie.
Na początek rozwiąż warunki:
x2 −6x + 8≥0
x2 −6x +5≥0 i podaj mi wyniki, ja też liczę.
14 kwi 22:27
maturzystka: x∊(−∞, −4> U <−2; ∞)
x∊ (−∞; 1> U <5; ∞)
14 kwi 22:34
Mila: Drugi zgadza się, pierwszy nie.
14 kwi 22:41
maturzystka: x∊(−∞, 2> u <4; ∞)
14 kwi 22:45
Mila: Teraz dobrze i należałoby ustalić wzór lewej strony dla 5 przedziałów, pomyślę nad innym
sposobem, odkładamy to do jutra, po 20, dobrze?
14 kwi 22:47
maturzystka: dobrze. Dzięki. I do jutra
14 kwi 22:52
Mila:
14 kwi 22:55
Mila: f(x)=|x2−6x+8|+|x2−6x+5|
ładny jest wykres , zobacz wolfram, więc rozpisałam wzór w przedziałach
1) f(x)=2x2−12x+13 dla x∊(−∞,1>lub x∊<5,∞) xw poza przedziałami (i dobrze )
2) f(x) =3 dla x∊(1,2>lub x∊<4,5)
3) f(x)=−2x2+12x−13 dla x∊(2,4) xw=3,yw=5
spróbuj dokończyć, gdy sobie to wszystko przeliczysz i narysujesz.
14 kwi 23:52
maturzystka: myślałam ze gorzej wyjdzie po przedziałach i na wykresie. Dziękuję
15 kwi 10:55