prawdopodobieństwo
Hania: Z liczb −1, 0, 1, 2, 3 losujemy bez zwracania współczynniki a,b,c funkcji f(x)=ax2 + bx + c.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) funkcja f jest malejąca w całym zbiorze R.
b) funkcja f osiąga minimum oraz f(0)=2.
14 kwi 21:45
Basia:
|Ω| = 5*4*3
(a) kwadratowa nie może być malejąca w całym R, stała też nie;
zatem musi być: a=0 b<0 c dowolne
|A| = 1*1*3
(b) skoro osiąga minimum to musi być kwadratowa i parabola ramionami do góry
zatem: a>0 c=2 (bo f(0)=c) b dowolne
|B| = 2*3*1
14 kwi 22:10
Hania: thanks
15 kwi 12:14