Równania okręgu
monia: Okrąg o równaniu 52−6x+y2−4y+4=0 i prosta x−y+2=0 przecinają się w punktach A, B. Wyznacz
długość cięciwy AB tego okręgu
14 kwi 21:39
krystek: Wyznacz współrzędne punktów A iB z układu równań
A następnie IABI
14 kwi 21:42
monia: a mógłbyś to przeliczyć i tylko mi wynik powiedzieć. Bo tak robiłam jak mówisz i mi wynik
wyszedł |AB|=√2 i chciałabym wiedzieć czy to dobry wynik
14 kwi 21:51
krystek: A podaj współrzędne jakie wyliczyłaś A=(...) i B=(...)
14 kwi 21:55
monia: A=(3,1) B=(4,2)
14 kwi 22:00
Danka: Jak wyznaczyłaś współrzędnę?
14 kwi 22:01
krystek: Zwróć uwagę (wstaw do równania) nie spełniają równania okręgu.
14 kwi 22:05
monia:
(2+y)
2 − 6*(2+y) +y
2 −4y +4 =0
4+4y+y
2−12−6y+y
2−4y+4=0
2y
2−6y−4=0 /:2
y
2−3y−2=0
Δ=9+8=17 ok, tu widze że w swoich obliczeniach popełniłam błąd., czyli wynik wyjdzie ..
dziwny ^^
chyba ze zas gdzies błąd popełniłam ?
14 kwi 22:12