matematykaszkolna.pl
stereometria Pepsi2092: rysunekW kulę o promieniu 5 wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 42. Oblicz objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa. Tutaj trzeba rozpatrzeć dwa przypadki ? emotka Bo środek kuli może w jednym przypadku leżeć wewnątrz przekroju osiowego ostrosłupa a w drugim przypadku za figurą emotka Drugiego przypadku nie narysowaem, bo nie wiem jak drugi rysunek dodac w jednym temacie, troche jest nie dokadny ale chodzi mi tylko o wskazówkę czy trzeba te dwa przypadki rozpatrywać bo w odpowiedziach mam jedno rozwiązanie emotka
14 kwi 21:35
elpe: jezeli wysokosc ostrosłupa jest wieksza od promienia to srodek kuli lezy wewnatrz ostrosłupa
14 kwi 21:41
Pepsi2092: Ok Ziom, to oszacuj mi czy wysokość jest większa od promienia kuli czy nie emotka jak własnie ją trzeba policzyć emotka
14 kwi 21:43
elpe: własnie tak mysle emotka
14 kwi 21:43
Pepsi2092: Wg mnie to trzeba dwa przypadki rozważyć Raz h1=2 a drugi raz h2=6 emotka
14 kwi 21:44
Pepsi2092: a co do regułek to nie ma sensu pamiętać tego co napisałeś wyżej Mistrzu, bo wystarczy luknąć na kąty między krawędzią boczną i podstawą w ostrosłupie i jak masz kąt mniejszy niż 450 to srodek kuli nie zawiera się w ostrosłupie, jak masz 450 to przeciwprostokątna jest równa 2R, a jak większy niż 450 to środek kuli jest wewnątrz, ale to tylko taka formalność emotka
14 kwi 21:47
Pepsi2092: Dobra nie ma czasu, dwa przypadki rozpatruje i trudno
14 kwi 21:48
elpe: rób rób emotka ja lece do prawdopodo.. emotka a stereo polecam z Kiełbasy emotka (chyba ze to jest z Kiełbasy ) haha
14 kwi 21:50
Pepsi2092: Ja tam mam już chyba ładnie all ogarnięte i zrobie te ostatnie zestawy z aksjomatu i arkusze z oficyny i co będzie to będzie emotka trzeba nad fizyką troche przysiąść i do polskiego ze dwa dni zajrzeć bo w końcu nie zdam go i będzie pozamiatane
14 kwi 21:52
elpe: ja jeszcze dowody geometryczne ( tego juz chyba nie dam rady) no i jeszcze to prawdopodobiestwo i całosc powtórzyc takze roboty a roboty emotka
14 kwi 21:55
Pepsi2092: kurde 20 dni to pocisniesz na spokoju, nie ma co przeżywać emotka
14 kwi 22:22
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210