uklad rownañ
wiki: czy ktos umie to rozwiazac
√2x+y=3
2y−√3x=6
14 kwi 20:53
14 kwi 20:54
Mila: √2*√x+y=3 i x≥0
−√3*√x+2y=6 będzie Ci łatwiej tak √x=t i t≥0
√2*t+y=3 i t≥0
−√3*t+2y=6
−2√2*t−2y=−6 i t≥0
−√3*t+2y=6 dodaję stronami
(−2√2−√3)*t=0
t=0⇒x=0
y=3
14 kwi 21:19
Mila: ?
14 kwi 21:32
mala: √2x=(3−y)−−−−|2
−√3x=(6−2y)−−−−|2
−−−−−−−
2x=9−6y+y2−−−−|:2
3x=36−24y+4y2
−−−−−−−
x=4,5−3y+0,5y2
3(4,5−3y+4,5y2)=36−24y+4y2
−−−−−−−−
13,5−9y+1,5y2=36−24y+4y2
−2,5y2+15y−22,5=0 |:(−2,5)
y2−6y+9=0
(y−3)2=0
y=3
podstawiasz
x=4,5−3y+0,5y2
x=4,5−9+4,5
x=0
y=3
14 kwi 22:20