uklad rownañ
wiki: uklad rownañ−pomocy
√2x+y=3
2y−√3x=6
14 kwi 20:22
mala: x=0
14 kwi 20:48
think: wiki a te x miały być pod pierwiastekiem, czy np tak:
x√2 i x√3
bo to dość istotna różnica
14 kwi 20:50
wiki: te x sa pod pierwiastkiem
14 kwi 20:54
think: | ⎧ | √2x = 3 − y | |
| ⎩ | 2y − 6 = √3x /: (−2) |
|
| ⎧ | √2x = 3 − y | |
| ⎩ | 3 − y = −0,5√3x |
|
x = ...
14 kwi 21:01
wiki: a jak bys rozwiazal gdyby bylo poza pierwiastkiem
14 kwi 21:07
think: pewnie przez podstawienie, bym to rozwiązał
a
y = 3 − x
√2
2*(3 − x
√2) − x
√3 = 6
6 − 2x
√2 − x
√3 = 6
x(−2
√2 −
√3) = 0 ⇒ x = 0
y = 3
więc jak widzisz, zadanie jest uniwersalne, nie ma znaczenia czy x jest pod pierwiastkiem czy
poza nim, bo wynik wychodzi ten sam. Ale ostrzegam, na przyszłość zwróć uwagę, bo to jest
szczególny przypadek, w innym przykładzie te wyniki nie musiałyby się pokrywać.
14 kwi 21:11
wiki: mozesz jak ci wyszlo x=0
14 kwi 21:23
mala: 2x = 3/4x sprzeczność
−−−−−−−
Podnieś obie strony obu równań do kwadratu i masz:
2x+y2=9
−3x+4y2=6
pomnóż obie strony pierwszego równania przez (−4), pozbedziesz sie y2
x = 0
podstaw do I równania
y=3
14 kwi 21:24
mala: metodą przeciwnych współczynników.
14 kwi 21:26
think: | | 3 | |
mała 2x = |
| x to nie jest sprzeczność, rozwiązaniem jest x = 0 |
| | 4 | |
14 kwi 21:30
mala: 2x+y2=9−−−−−−−|*(−4)
−3x+4y2=36
−−−−−−
−8x−4y2=−36
−3x+4y=36
dodajesz stronami
−11x=0
x=0
√2x+y=3
√2*0+y=3
y=3
14 kwi 21:31
mala: think, dziękuję.
14 kwi 21:55
mala: Wiki, źle podniosłam do kwdratu. Pomiń moje rozwiązanie. Bardzo przepraszam.
14 kwi 21:57
think: spoko mala

podobno człowiek się uczy na błędach.
14 kwi 22:03