proste o równanaixch
kacper: Sprawdź czy punkt P(−1,3) jest punktem przecięcia się prostych o równaniach y=2x+5 oraz x−y+4=0
14 kwi 20:10
krystek: Rozwiąż układ i zobaczysz jakie jest x i y
14 kwi 20:13
kacper: Nie umiem układu równań
14 kwi 20:17
krystek: y=2x+5
y=x+4
_________
x=−1
y=3
14 kwi 20:17
krystek: To podstaw czy współrzędne P spełniają obydwa równania.
14 kwi 20:19
Jola61: Można rozwiązać układ równań
a można też sprawdzić czy ten punkt należy do obu prostych, wystarczy do równania prostej
podstawić x=−1, y=3
1. 3=2*(−1)+5
3=3
należy
2. −1−3+4=0
0=0
należy
ponieważ punkt należy do obu prostych więc jest punktem przecięcia się prostych (jest punktem
wspólnym)
14 kwi 20:20
kacper:
16 kwi 20:38