jak to zrobić
sin alfa : podaj współrzędne środka i długość promienia okręgu opisanego wzorem
x2+y2+10x−6y+30=0
14 kwi 19:43
Basia:
(x−a)2+(y−b)2 = r2
x2−2ax+a2 + y2−2by + b2 = r2
x2 − 2ax + y2 − 2by +(a2+b2−r2) = 0
−2a = 10
a = −5
−2b = −6
b = 3
25+9−r2 = 30
r2 = 34−30
r2 = 4
14 kwi 19:56
sin alfa : a czemu tak to sie robi niech mi ktos wytłumaczy
14 kwi 20:02
sin alfa : a czemu tak to sie robi niech mi ktos wytłumaczy
14 kwi 20:03
sin alfa : Help
14 kwi 20:18
krystek: Postać ogólna r−nia okręgu
x2+y2−2ax−2by+c=0 a Ty masz x2+y2+10x−6y+30=0 i wszystko Basia zapisała
14 kwi 20:22
think: pierwsza linijka wpisana przez Basię, to jest równanie okręgu, gdzie (a,b) to współrzędne
środka okręgu a r to jego promień. Jeśli masz wzór, to jest już równanie okręgu podniesione do
kwadratu, wyrazy wolne zredukowane z promieniem, a Ty musisz przeprowadzić rozumowanie w drugą
stronę
od wzoru do równania okręgu.
przykład od równania okręgu do wzoru
(x − 2)
2 + (y + 3)
2 = 4
2
x
2 − 4x + 4 + y
2 + 6y + 9 = 16
x
2 + y
2 − 4x + 6y − 3 = 0
to co Ty robisz to rozwiązujesz w drugą stronę.
Nie jest to takie skomplikowane

wiesz, że (x − a)
2 = x
2 − 2ax + a
2 więc jak masz x i liczbę, to to jaka to liczba zdradza
współczynnik przy x−ie masz −4x = −2*x*a ⇒ a = 2 podobnie z b przy y−ku
14 kwi 20:27
sin alfa : x2+y2+10x−6y+30=0
x2+10x+y2−6y+30
tak jakoś dobrze myśle
14 kwi 20:58
krystek: x2+2*5x+25 −25+y2−2*3y+9−9+30=0
(x+5)2+(y−3)2=4
14 kwi 21:03
think: x2+10x+y2−6y+30 = 0
no uporządkowałeś to, ale to dopiero początek co dalej?
14 kwi 21:03
krystek: S=(..,..) r2=4
14 kwi 21:06
sin alfa :
x2+y2+10x−6y+30=0
x2+10x+y2−6y+30
x2 + 30+y2 −6 ?
nie wiem
14 kwi 21:07
14 kwi 21:09
sin alfa :
równanie okręgu o środku S=(A,B) i promieniu r
S =( −6,4)r2=4
(x−a)2+(y−b)2=r2
jak to się podstawia
14 kwi 21:16
sin alfa : proszę o pomoc
14 kwi 21:19
think: x2 + 10x = x2 + 2*(5*x) / brakuje tu 52, jest x2 jest podwojony iloczyn
pierwszego i drugiego wyrazu /
y2 − 6y = y2 − 2*(3*y) / brakuje tu 32, jest y2, jest podwojony iloczyn
pierwszego i drugiego wyrazu/
robisz sztuczkę, dodajesz to czego brakuje, ale też odejmujesz, bo nic nie może pojawić się z
kosmosu
(x2 + 2*5*x + 25) − 25 + (y2 − 2*3*y + 9) − 9 + 30 = 0
teraz to co jest w nawiasie zwijamy do kwadratu a liczby przerzucamy na drugą stronę:
(x + 5)2 + (y − 3)2 = 4
14 kwi 21:20
Edek: Witam, jak obliczyc zbior wartosci funkcji y= −2x(kwadrat)+ 12x+ 1
14 kwi 21:20
think: a = −6
b = 4
14 kwi 21:21
think: Edek załóż swój post w oknie głównym, nie wpisuje się zadań w czyimś wątku.
14 kwi 21:21
Edek: Przepraszam najmocniej ale neiwidzialem tej opcji
14 kwi 21:27
sin alfa : x2+y2+10x−6y+30=0
x2+10x+y2−6y+30=0
(x2 + 2*5*x + 25) − 25 + (y2 − 2*3*y + 9) − 9 + 30 = 0
(x+5)2+(y−3)2=4
14 kwi 21:42
krystek: Popatrz na post 21:03
14 kwi 21:44
sin alfa : i co dobrze tak powinno być
już sam nie wiem jak za to się zabrać
14 kwi 21:44
krystek: Tak !
14 kwi 21:47
sin alfa : szlak mnie trafi niech ktoś za mnie skończy to
14 kwi 21:48
sin alfa : dobrze to jest całe w zadaniu
(21:42)
niech mi ktoś powie czy to juz wszystko
14 kwi 21:49
14 kwi 21:51
think: jest dobrze. teraz masz tylko odczytać z tego zapisu współrzędne środka okręgu i promień.
14 kwi 21:52
sin alfa : środkiem okręgu będzie (−5,3) a promień to 2
14 kwi 23:23
sin alfa : czy tak
14 kwi 23:27