szcześcian
kacper: Przekątna sześcianu ma długość 10cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego szcześcianu
14 kwi 19:20
Basia:
wskazówka: D = a√3 czyli a√3 = 10
wylicz a; P = 6a2
14 kwi 19:21
kacper: Nie rozumiem
14 kwi 19:23
Basia: czego ?
14 kwi 19:24
kacper: Wszystkiego.
Piszesz że a to 10. Więc ze wzoru wyszłoby P= 6*102=600
A to źle przecież robię
14 kwi 19:25
Basia:
nie piszę, że a to 10;
piszę, że a√3 = 10
a Ty masz policzyć
14 kwi 19:28
kacper: Więc nie wiem ile to jest P= 6* (a√3 )2
14 kwi 19:30
Basia:
a jeżeli x*2 = 10 to wiesz jak wyliczyć x ?
a
√3 = 10 /:
√3
a
2 = ......
14 kwi 19:31
kacper: Sory, ale nie rozumiem i nie zrozumiem.
14 kwi 19:34
Yay: przekątna kwadratu wynosi "a√2", przekatna sześcianu "a√3"
"a" to bok kwadratu
Pole na powierzchni całkowitej sześcianu to "6a2"
masz przekątną sześcianu czyli "a√3 = 10". Dalej tylko liczysz a i podstawiasz pod wzór na
pole powierzchni całkowitej
14 kwi 19:41
kacper: Proszę o rozwiązanie
14 kwi 19:50
kacper:
16 kwi 17:19