matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
ani:
POmocy! oblicz objetosc czworoscianu foremnego w ktorym pole powierzchni całkowitej jest rowne 48
√
3
14 kwi 19:17
emagnuski:
W czworościanie foremnym wszystkie boki są takie same, a krawędzi równe. Pole pojedynczego boku to:
a
2
√
3
P =
4
A więc pole powierzchni całkowitej:
a
2
√
3
P
c
= 4
= a
2
√
3
4
P
c
= 48
√
3
48
√
3
= a
2
√
3
48 = a
2
a = 2
√
12
= 4
√
3
Potrzebna jest wysokość bryły, obliczam ją z trójkąta o bokach H,h,x
a
√
3
h =
= 6
2
Z własności trójkąta równobocznego:
1
x =
h = 2
3
H
2
= h
2
− x
2
H
2
= 36 − 4 H =
√
32
1
V = Pp*H
3
a
2
√
3
1
48
√
32
V =
*
√
32
*
=
= 4*4
√
2
= 16
√
2
4
3
4*3
14 kwi 19:51