Lokata...
geodeta: Basia wpłaciła 5000zł. na lokatę, której oprocentowanie w skali roku wynosi 10%.
Ile pieniędzy będzie miała Basia za 2 lata, jeśli odsetki są kapitalizowane co pół roku?
Proszę o obliczenia
14 kwi 18:51
14 kwi 18:55
geodeta: obliczyłem i wynik się nie zgadza. Wyszło mi 5480000, a powinno wyjść 6077,53
14 kwi 19:04
geodeta: już wiem
14 kwi 19:06
14 kwi 19:08
ewa: odsetki po połowie roku: 500:2=250
kwota na koncie po pół roku: 5250zł
odsetki po roku: 525:2=262,50 zł
kwota po roku na koncie: 5250+262,50=5512,50zł
odsetki za trzecie półrocze: 10%*5512,50zł:2=551,25:2=275,625zł≈275,63zł
kwota po półtora roku: 5512,50zł+275,63zł=5788,13zł
odsetki za 4−te pólrocze: 10%*5788,13zł:2=578,813:2=289,41zł
kwota po 2 latach: 5788,13zł+289,41zł=6077,54zł
14 kwi 19:09
geodeta: dzięki Ewa, teraz to dopiero wiem o co biega
14 kwi 19:12