Mix.
Kaznodzieja: Zad. 1
Dana jest funkcja f(x)=|x−3|+2 dla x∊<−1;6>.
a) zapisz wzór tej funkcji opuszczając symbol wartości bezwzględnej,
b) naszkicuj wykres funkcji y=f(x),
c) naszkicuj wykres funkcji y=−f(x)
Zad. 2
Statek płynący z prędkością własną 25km/h przepływa odległość z portu A do B z prądem rzeki w
ciągu 40 godzin, natomiast drogę powrotną płynąc pod prąd w ciągu 60 godzin. Oblicz średnią
prędkość prądu rzeki oraz przebytą drogę.
Zad. 3
W graniastosłupie prostym o podstawie rombu krótsza przekątna podstawy ma długość 6cm i tworzy
z krawędzią podstawy kat 60 stopni. Kąt między krótszą przekątną rombu i krótsza przekątną
graniastosłupa ma miarę 45 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
Proszę o pomoc w tych zadaniach

Z góry dzieki.
14 kwi 18:47
ewa: 1a) f(x)= x+1 dla x≥3
f(x)=−x+5 dla x<3
14 kwi 19:44
ewa: zad2. v
rz −prędkość rzeki
Korzystam ze wzoru s=v*t
| | km | | km | |
(25 |
| +vrz)*40h=(25 |
| −vrz)*60h |
| | h | | h | |
1000km+v
rz*40h=1500km−v
rz*60h
500km=v
rz*100h
14 kwi 19:51
ewa: zad.3 Z warunków zadania wynika, że romb składa sie z 2 trójkątów równobocznych o boku 6.
stąd H=6
V=18
√3*6=108
√3
14 kwi 19:56