geometria
zocha: walec którego przekrój osiowy jest kwadratem o polu 16 cm
2 ma objętość ;
16π , 16 , 64π , 64
zaznacz prawidłową odpowiedź
ile litrów wody zmieści się w beczce która ma kształt walca o średnicy 60cm i wysokość 0,9m
1018 L , 766 L , 324 L , 254 L
zaznacz prawidłową odpowiedź
pole powierzchni bocznej stożka o tworzącej 8cm i promieniu podstawy 2cm jest równe:
16π , 16 , 4π , 4
zaznacz prawidłową odpowiedź
MAM prośbę


Bardzo proszę o pokazanie mi oprócz rozwiązań ,jak to się robi

14 kwi 18:03
zocha: zrobiłam wszystko sama .Czy możecie potwierdzić wyniki
1)64π
2)254 L
3)4π
14 kwi 19:42
14 kwi 20:23
krystek: 1) V=πr2*H gdzie r=2 a H=4 ⇒V=16π
14 kwi 20:27
mala: 3)
r=2
L=8
P= \pi rL=\pi *2*8=16\pi
wpisałam duże L, powinno być małe
14 kwi 20:35
zocha: ale przy 3) ma być pole powierzchni bocznej a nie całkowitej. dla tego wyszło mi 4π
a przy 1) przekrojem osiowym jest kwadrat więc r=4 a nie r=2 dla tego wyszło mi V=64π.
czy możecie sprawdzić to jeszcze raz i ewentualnie skorygować moje myślenie ?
15 kwi 05:56
zocha: sorki w 3)pomieszałam wzory na pole podstawy i pole powierzchni bocznej dla tego wyszło mi źle
wynik prawidłowy to faktycznie 16π
ale nadal nie zgadzam się z wynikiem w 1)jak to jest?
15 kwi 06:22
cywil: musiałaś zagapić się w telewizor,jak przestaniesz zapatrywać się w tą koślawą patrzałkę,
to twoje myślenie będzie poprawne.
15 kwi 08:08
zocha: Znalazł się dowcipniś
17 kwi 07:25